Tractorist – examen

Examen

Evaluare și certificare competențe profesionale

Tractoristul execută mecanizat lucrări agricole pentru toata gama de lucrări în câmp, pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturilor şi alte lucrări pentru producţia de cereale, plante tehnice, plante furajere, legumicultură, pomicultură şi viticultură. Ocupaţia presupune competenţe referitoare la pregătirea agregatelor de lucru, executarea lucrărilor de prelucrare a solului, semănatul şi întreţinerea culturilor. De asemenea, ocupaţia presupune competenţe în domeniul recoltării furajelor şi transportului produselor agricole din câmp la locul de depozitare sau consum.

O activitate principală a acestei ocupaţii o constituie executarea lucrărilor de întreţineri zilnice şi periodice la tractoare şi maşini agricole în vederea menţinerii acestora în stare permanentă de funcţionare la parametrii stabiliţi prin normele tehnice. Ocupaţia presupune relaţii de colaborare cu membrii formaţiei de muncă şi cu alte persoane cu atribuţii în implementarea tehnologiilor de cultură performante cu cheltuieli minime.

 

Competenţele dobândite în urma absolvirii examenului pentru evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale în ocupaţia de tractorist sunt:

  • aplicarea prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă
  • aplicarea normelor de protecţie a mediului
  • aplicarea procedurilor de calitate
  • executarea lucrărilor de pregătire a solului
  • însămânţarea culturilor agricole
  • întreţinerea culturilor
  • recoltarea plantelor furajere
  • întreţinerea agregatelor de lucru

 

Întrebări frecvente

Eu pot să mă înscriu?

Serviciile de evaluare a competenţelor profesionale vin în întâmpinarea persoanelor care au experienţă într-un domeniu, dar nu deţin un certificat sau o certificare a competenţelor dobândite prin practicarea calificării/ ocupaţiei respective.

Certificatul obținut este recunoscut?

DA Certificatul de compențe este echivalentul certificatului de calificare profesională, respectă regimul actelor de studii din România și este recunosctu atât național cât și în statele Uniunii Europene.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez?

Pasul 1

Te înscrii.

Pasul 2

Dai examen.

Pasul 3

Ridici certificatul de competențe profesionale