Pavator – examen

Examen

Evaluare și certificare competențe profesionale

Cei care practică ocupaţia de pavator lucrează în sectorul construcţii. Activitatea se desfăşoară în şantierele de construcţii, lucrându-se în echipă, atât în spaţii acoperite cât şi în spaţii descoperite, în condiţii de temperaturi extreme, acest lucru determinând o expunere permanentă la oscilaţii de temperatură şi umiditate. Pavatorii pot fi temporar relocaţi de pe un şantier pe altul. Pavator din sectorul construcţii trebuie să ştie să măsoare, să taie dale şi pavele, să cioplească piatra, să realizeze pavaje din dale, pavele şi piatră, să sape, să compacteze fundaţia şi pavajul, să monteze accesoriile, să prepare betoane şi mortare pentru fixarea pavajului, să utilizeze echipamente termice de compactat şi electrice de găurit, tăiat şi cioplit, să intervină pentru reabilitarea pavajelor deteriorate, să identifice corect tipul de pavaj care trebuie folosit pentru remedieri. Pentru realizarea activităţii sale, pavatorul în constructii, se foloseşte de: AMC-uri si SDV-uri: ciocan, cleşte, patent, trusa de chei, ghilotină de tăiat, sapă, greblă, casma, lopată, târnacop, polizor unghiular, ciocan rotopercutor, mai mecanic şi de mâna, placă vibrantă şi materiale, piese: nisip, mortare şi betoane, pavele, dale de beton şi piatră, borduri, jgheaburi, trepte şi contratrepte prefabricate etc.

Competenţele dobândite în urma absolvirii examenului pentru evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale în ocupaţia de pavator sunt:

  • organizarea locului de muncă
  • aplicarea prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitate în muncă și în domeniul situațiilor de urgență
  • întreținerea echipamentelor de lucru
  • asigurarea calității lucrărilor executate
  • aplicarea normelor de protecție a mediului
  • planificarea și pregătirea activității de pavare
  • executarea lucrărilor pregătitoare pentru pavare
  • realizarea pavajelor
  • prepararea betoanelor și mortarelor

 

Întrebări frecvente

Eu pot să mă înscriu?

Serviciile de evaluare a competenţelor profesionale vin în întâmpinarea persoanelor care au experienţă într-un domeniu, dar nu deţin un certificat sau o certificare a competenţelor dobândite prin practicarea calificării/ ocupaţiei respective.

Certificatul obținut este recunoscut?

DA Certificatul de compențe este echivalentul certificatului de calificare profesională, respectă regimul actelor de studii din România și este recunosctu atât național cât și în statele Uniunii Europene.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmez?

Pasul 1

Te înscrii.

Pasul 2

Dai examen.

Pasul 3

Ridici certificatul de competențe profesionale