Îngrijitor de copii – cod COR 531101
Examen
Evaluare și certificare competențe profesionale
Fie ca e numită îngrijitoare de copii, bonă sau dădacă, este o prezenţă tot mai des întâlnită şi solicitată de familiile care au copii.
Bucuria venirii pe lume a unui copil e de nedescris, dar aduce şi multe responsabilităţi şi nevoi, deci cerinţe financiare mai crescute. Pentru cei care lucrează şi doresc o educaţie şi atenţie din partea unui cadru specializat singurele opţiuni sunt grădiniţele sau îngrijitoarele pentru copii.
Grădiniţele aduc avantajul unui colectiv de copii, dar dezavantajul atenţiei mai scazute per copil deci risc de accidentări mai mare, la fel din cauza atenţiei colective nu se poate maximiza potenţialul copilului, uneori nu se descoperă îndeajuns talentele pe care le posedă.
Îngrijitoarea aduce avantajul exclusivităţii atenţiei şi aşadar creşterea siguranţei copilului, dezvoltarea abilităţiilor cu răbdare, învăţarea mai uşoară, joacă asistată şi hrănirea atentă, totul la standarde înalte.
Competenţele dobândite în urma absolvirii examenului pentru evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale în ocupaţia de îngrijitor de copii sunt:
1.Comunicarea la locul de muncă
2.Aplicarea NPM şi PSI
3.Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare;
4.Asigurarea perfecţionării profesionale
5.Completarea fişei de îngrijiri a persoanei asistate;
6.Gestionarea resurselor alocate;
7.Planificarea activităţii zilnice;
8.Acordarea îngrijirilor igienice pentru persoana asistată;
9.Acordarea primului ajutor persoanei asistate;
11.Asistarea alimentaţiei şi administrarea alimentelor;
12.Formarea / dezvoltarea deprinderilor la copilul asistat;
14.Mobilizarea şi transportul copilului asistat;
15.Mobilizarea şi transportul persoanelor asistate imobilizate;
16.Respectarea şi aplicarea prescripţiilor medicale;
17.Supravegherea stării de sănătate a persoanei asistate.
Întrebări frecvente
Eu pot să mă înscriu?
Serviciile de evaluare a competenţelor profesionale vin în întâmpinarea persoanelor care au experienţă într-un domeniu, dar nu deţin un certificat sau o certificare a competenţelor dobândite prin practicarea calificării/ ocupaţiei respective.
Certificatul obținut este recunoscut?
DA Certificatul de competențe este echivalentul certificatului de calificare profesională, respectă regimul actelor de studii din România și este recunoscut atât național cât și în statele Uniunii Europene.